CIOFF® BiH

USOFFTU u BiH / SEKCIJA CIOFF® ZA BIH

CIOFF® je međunarodna organizacija, punim nazivom International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folk Art,
osnovana 1970. godine,
čiji su članovi udruge- nacionalne sekcije CIOFF®, po jedna iz svih država- članica UN.

Djeluje kao pridruženi partner UNESCO-a, akreditiran u Povjerenstvo za nematerijalnu kulturnu baštinu.

Pored festivala folklora sa dodatnim sadržajima kao što su izložbe, koncerti, tematske konferencije i
radionice, CIOFF® je i organizator svojih godišnjih sektorskih sastanaka, svjetskog kongresa i „The World Folkloriada“, što je olimpijada za tradicijsku kulturu, te od 2014. godine i festivala u sjedištu UNESCO-a u Parizu pod pokroviteljstvom generalnog tajnika UNESCO-a.

U okviru ove organizacije djeluje posebno tijelo, pokret mladih, pod nazivom YCC ili Youth Coordinating Committee, koji osmišljavaju i provode mladi iz svih NSs CIOFF®-a, i koji su namjenjeni djeci i mladima.

USOFFTU u BiH je udruga, po punom nazivu: Udruga Savjet organizatora festivala folklora i tradicijske umjetnosti u BiH.

Po certifikatu i funkciji, to je predstavničko tijelo BiH u međunarodnom CIOFF®.

Znatno smo mlađi od međunarodnog CIOFF®.
U proteklih 10 godina izgradili smo infrastrukturu i obučili osoblje u našim društvima koje može organizirati manifestacije po principima i standardima CIOFF®.

Naši članovi su organizatori festivala folklora i manifestacija tradicijske umjetnosti, kao i udruge koje se bave različitim vidovima tradicijske umjetnosti.

Udrugom rukovodi Upravni odbor, u sastavu:
– Anka Raič predsjednica UO i predstavnica udruge u međunarodnom CIOFF®-u,
– Stana Nagradić – član UO,
Emir Ibrahimagić – član UO.

Predsjednik skupštine je:
– prof. Mladen Radović.

Udruga je trajno otvorena za nove članove.

Šest međunarodnih festivala folklora koje naši članovi organiziraju svake godine u BiH uvršteno je u CIOFF® -ov međunarodni „Kalendar festivala“, što znači da su ispunili većinu međunarodnih standarda, a jedan od njih, i to „Inter Folk Fest Bosiljkovanje“ iz Dervente dobio je i zadržao certifikat „CIOFF® festival“ što znači da redovito ispunjava sve standarde.

Za svaki festival i svaku skupinu međunarodna Komisija za festivale CIOFF® prikuplja podatke i daje ocjene za kvalitet, a na globalnom nivou objavljuje međunarodni CIOFF® u svom „Annual Report“.
Iz prošlogodišnjeg izvješća CIOFF® vidljivo je da je u BiH na našim festivalima gostovalo 55 grupa odnosno preko 1900 osoba iz inozemstva, a na CIOFF® festivalima diljem svijeta sudjelovalo je 45 grupa iz BiH.
Prema visokim ocjenama naših festivala i naših grupa u izvješću za 2018. godinu čini se da smo odlično obavili veliki zadatak promocije tradicijske kulture i BiH u svijetu.